Wat kan je voor Doortrappen doen in deze corona-tijd?

30-03-2021 332 keer bekeken

In Zuid-Holland is onlangs een Doortrappen- digitaal vragenuurtje georganiseerd voor ouderen in Molenlanden, waarin ouderen vragen konden stellen over de fiets en zij hun ervaringen op de fiets konden delen.

In de reeks ‘Wat kan er wel in corona-tijd?’ gaan we in gesprek met betrokkenen die op een creatieve, enthousiaste en praktische manier omgaan met de belemmeringen van de huidige tijd waar we in leven. De focus ligt niet op ‘wat kan er niet?’, maar juist op ‘wat kan er wel?’. 

Deze week zijn we in gesprek met Meriam van Franeker, kwartiermaker Doortrappen van Zuid-Holland. In samenwerking met GIGA Molenlanden, ROV Zuid-Holland en de regionale projectleider en communicatiemedewerkers heeft zij een digitaal vragenuurtje georganiseerd voor ouderen in Molenlanden, waarin ouderen vragen konden stellen over hun ervaringen op de fiets.

Hoe is het idee van het digitale vragenuurtje tot stand gekomen?
“Vanuit het perspectief om toch iets te kunnen doen en de doelgroep te kunnen bereiken. Juist in deze tijd waarin iedereen gebonden is aan huis is de behoefte om lekker buiten te fietsen groter. Daarnaast zochten we ook een manier om binding te houden met de doelgroep.”

“Via diverse communicatiekanalen is er een oproep geplaatst om deel te nemen. Er is hiervoor een (digitale) flyer gemaakt en ik heb samen met Stan, de beweegcoach, een presentatie gemaakt waarin verschillende aspecten besproken konden worden. Zo is besproken wat wel en niet belangrijk is bij de aanschaf van een elektrische fiets, de juiste manier van op en afstappen, het eigen gedrag in het verkeer en de noodzaak van blijven bewegen. Verder zijn er verschillende gevaarlijke situaties de revue gepasseerd. Opvallend daarbij is de geluidloosheid van elektrische auto’s die de schrik om het hart jagen bij ouderen, omdat zij deze auto’s niet horen aankomen. De flexibiliteit om dan direct te reageren ontbreekt vaak.” 

Wat is het doel van de activiteit?
“Bewustwording van eigen gedrag in het verkeer, maar ook de bewustwording van de gedragsverandering bij het ouder worden. Wat vroeger soepel ging, gaat vaak nu niet meer. Denk daarbij aan het steppend opstappen wat heel veel ouderen nog steeds doen en daarbij ten val komen doordat zij blijven haken achter het frame, van de trapper afglijden of gewoonweg het evenwicht verliezen.”

Hoe verliep de activiteit?
“Het was een digitale bijeenkomst, dus was het best spannend of deze vorm deelnemers zou aantrekken. We hebben uiteindelijk een leuke groep gehad van in totaal tien deelnemers. Alle deelnemers waren op tijd ingelogd, een enkeling had wat moeite met de techniek en viel wel eens uit. Maar al met al ben ik zeer verrast hoe digitaal ouderen al zijn en hoe je ze op deze manier dus ook goed kunt bereiken. Tijdens de discussies deden de ouderen enthousiast mee en na afloop gaven de deelnemers ook aan dat deze bijeenkomst echt van meerwaarde is geweest. Deze activiteit is dus zeker voor herhaling vatbaar!”

Heb je nog een tip voor professionals die tijdens deze onzekere tijd ook door willen gaan met activiteiten organiseren?
“Blijven motiveren, enthousiasmeren en de doelgroep benaderen! Ook dit kan in deze tijd op meerdere manieren. Dus focus niet op het negatieve en houdt vooral de focus op de mogelijkheden die er wel zijn.”

Cookie-instellingen