Dit is de eerste Vriend van Doortrappen: Edwin Barentsen!

September 14, 2023 1664 keer bekeken

Edwin Barentsen (63) is een fanatieke Doortrapper uit Bovenkerk, Amstelveen. Vanuit zijn fietsenthousiasme organiseert hij lokale activiteiten en brengt hij bewoners met elkaar in verbinding. Hij is dan ook de allereerste Vriend van Doortrappen!

We ontmoeten Edwin bij het Noorddamcentrum in Amstelveen. Het start- en eindpunt van de Doortrappen-fietsgroepen die hij samen met andere vrijwilligers begeleidt. De fietsgroepen zijn net binnengekomen na een geslaagde tocht. Nu zitten ze aan de koffie met gebak, want: Edwin is vandaag jarig! De leden van de fietsgroepen geven Edwin een gezamenlijk cadeau. Dat Edwins inzet gewaardeerd wordt, is duidelijk te zien.   

Over Edwin 

Edwin is Doortrapper in hart en nieren. “Ik doe in principe alles op de fiets. De dagelijkse dingen doe ik op de stadsfiets en ik maak elke week een tocht op de racefiets, met mijn sportmaat. Verder heb ik thuis nog een spinfiets en hometrainer staan. Fietsen betekent voor mij ontspanning. Het is een heerlijke buitensport waarmee je sportief blijft en je conditie op peil houdt.” Lichaamsbeweging is voor Edwin extra belangrijk. “In 2014 kreeg ik de diagnose Parkinson. Sport vermindert daar de symptomen van. Als ik sport, kom ik comfortabeler de dag door. Daarom is Doortrappen een win-win: een win voor de wijk en een win voor mijzelf.” 

Hoe ben je begonnen met Doortrappen? 

“Ik had een paar jaar geleden al over Doortrappen gehoord en het stond op mijn wensenlijstje. Samen met bewegingsexpert Mieke Regelink ging ik in het begin van 2023 naar de landelijke bijeenkomst van Doortrappen in Amersfoort. Toen ik terugkwam, dacht ik: ‘Dat gaan we hier ook doen.’ Ik was al vrijwilliger bij de bewonersorganisatie in Bovenkerk. Vanuit daar ben ik Doortrappen-fietsgroepen op gaan zetten en Doortrappen gaan promoten, samen met drie andere organisaties en twaalf vrijwilligers. We staan met Doortrappen op verschillende websites, in de krant en we hebben posters, flyers, spandoeken en beachvlaggen om activiteiten te promoten. Er is ook een speciale Whatsappgroep voor vrijwilligers. Eigenlijk ben ik al een hele tijd bezig met Doortrappen.” 

Waarom is Doortrappen zo belangrijk? 

“Het gaat bij Doortrappen niet om een sportieve prestatie. Het gaat erom dat je lekker buiten bent en op een ontspannen manier beweegt. Tegelijkertijd bouw je sociale contacten op binnen een groep waarin je je veilig voelt. Dankzij Doortrappen komen mensen die een zetje nodig hebben weer terug in de sociale gemeenschap. En leren ze tegelijkertijd welke maatregelen ze zelf kunnen nemen om veiliger te fietsen.”  

Hoe zijn jullie in de fietsgroep zelf bezig met fietsveiligheid? 

“Wij doen als vrijwilligers veel om te laten zien hoe je veilig fietst. Voor elke fietstocht laten we een PowerPoint zien met afspraken, zoals hoe we aan elkaar doorgeven dat er een paaltje aankomt. Verder heeft bijna iedereen in de groep een fietsspiegel. In het begin aarzelden mensen daar nog wel eens over, maar inmiddels is iedereen er superblij mee. Je fietst echt een stuk stabieler omdat je achterom kunt kijken zonder je hoofd te draaien. En de meesten dragen een fietshelm. Vooraan de groep rijdt degene die de route bepaalt en de snelheid in de gaten houdt. Achteraan rijdt de bezemfiets. Dat is een vrijwilliger met een EHBO-tasje, bandenplakset, fietspomp, water en druivensuiker. Als er onderweg iets gebeurt, zoals een ketting die eraf ligt, blijft de bezemfiets erbij tot het is opgelost. Zo kan de groep door en voorkomen we ongelukken.” 

Waarom ben je Vriend van Doortrappen? 

“Ik ben Vriend van Doortrappen omdat ik iedereen een hart onder de riem wil steken die ook wil beginnen met Doortrappen. Ik wil laten zien hoe wij het hier aanpakken in Amstelveen. Misschien werkt onze aanpak ook wel in andere gemeenten in Nederland.” Hoe pak je dat aan, de boodschap van Doortrappen verspreiden? “Je moet je eigen netwerk inzetten en opbouwen. Ik ga als vrijwilliger langs bij zorgprofessionals zoals fysiotherapeuten en huisartsen. Ook alle fietsenmakers heb ik benaderd. Ik vertel hen over Doortrappen en zij vertellen het weer aan hun patiënten en klanten. Zo zijn er heel wat mensen in onze fietsgroep gekomen. Die combinatie van het vrijwilligersnetwerk en het zorgnetwerk maakt Doortrappen tot een succes.” Maar Vriend van Doortrappen zijn, kan ook op een laagdrempeligere manier. “Vertel je eigen omgeving over Doortrappen. Dat doen veel mensen in de fietsgroepen al. Zo gaat het als een lopend vuurtje.” 

Zou je anderen aanraden om ook Vriend van Doortrappen te worden? 

“Ik zou andere Doortrappers zeker aanraden om Vriend van Doortrappen te worden. Doortrappen zet mensen in beweging en zorgt voor sociale contacten. Als die combinatie ook in andere gemeenten lukt, is dat supermooi!” De tip van Edwin voor Vrienden van Doortrappen: “Maak een Whatsappgroep aan met Doortrappers uit de regio. Zo blijf je onderling in contact en kunnen mensen ook zelf dingen organiseren zoals een fietstocht.” 

Meer weten over 'Vrienden van Doortrappen'? Klik hier

Als Vriend van Doortrappen word je extra betrokken bij het programma Doortrappen in jouw woonplaats. Ben of ken jij iemand die wij kunnen benaderen voor Vrienden van Doortrappen? Stuur een mail naar doortrappenregioamsterdam@gmail.com! Graag eerst even bellen? Neem contact op met Doortrappen-coördinator Nine via 06 81 06 61 60.

Cookie settings