Doortrappen-Ambassadeur aan het woord: Aleida Muis, fietsdocent en Doortrappen-professional

June 27, 2024 213 keer bekeken

In de rubriek Doortrappen-Ambassadeur stellen we een aantal vragen aan iemand uit onze community die zich met hart en ziel inzet voor echte Doortrappers. Deze editie is het woord aan Aleida Muis. Fietsdocent en all-round Doortrappen-professionals in zeven provincies.

We stelden haar vragen over haar veelzijdige betrokkenheid bij het programma en haar ‘Doortrappen-kamer’.

Wie ben je en wat doe je? 

“Mijn naam is Aleida Muis en ik woon in Zwolle. Twaalf jaar geleden heb ik vanuit de zorg de overstap gemaakt naar het geven van fietslessen. Via een vriendin, die net als ik verkeersouder was en die fietslessen gaf aan basisschoolkinderen, kwam ik op het idee om de opleiding tot fietsdocent te volgen  In het begin ben ik toen e-bike lessen gaan verzorgen in Drenthe voor de Fietsersbond. Sinds corona ben ik in een vogelvlucht zeer betrokken geraakt bij Doortrappen.”

Wat maakt jou zo enthousiast over ouderen helpen met fietsen?

“Les geven is gewoon heel erg leuk. Ik maak zelf geen fietstochten in mijn vrije tijd, ik ga niet op fietsvakantie en ik zit ook niet op een racefiets. Maar hoe fijn is het om met je fiets in beweging te blijven. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een mevrouw met een half uurtje oefenen weer aan het fietsen kunnen helpen nadat ze gestopt was met fietsen door een val. Dat vind ik heel mooi. Iemand weer vrijheid kunnen geven. Dat is voor mij Doortrappen.”

Hoeveel ben je ongeveer met Doortrappen bezig?

“Ongeveer twee à drie dagen per week. Zeker nu ik ook de activiteiten organiseer. Vandaag en morgen ben ik bijvoorbeeld alleen al bezig met de voorbereidingen voor activiteiten. Ik bedenk leuke tochten, stippel de tochten uit, haak andere Doortrappen-professionals aan en stel de flyer op die de gemeenten vervolgens kunnen communiceren.”

Hoe ziet zo’n tocht er meestal uit die jij organiseert?

“Vaak is een tocht ongeveer 35 kilometer met om het uur een tussenstop. Dat houden mensen goed vol. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met fietstochten maken voor zes gemeenten in de provincie Drenthe. We organiseren nu een ‘Tour de Boer’ langs boerderijwinkels. Deze lopen uiteen van bessenboeren tot Arnica zalf boerderijen. In juli en augustus proberen we cultuur en natuur tochten te organiseren. En later in september ‘Doorhappen en Doortrappen’.”

Wat is je favoriete activiteit?

“De Driewielfietsontdekdagen bij uitstek! Als fietsdocent vind ik dat de mooiste activiteit, maar ook vanuit de missie van Doortrappen. Wanneer je op zo’n dag ziet dat iemand jaren niet gefietst heeft, en dan weer fietst: dat is echt fantastisch. Voor mij voelt zo’n dag niet als werk. Alle betrokkenen werken samen, zelfs de verschillende leveranciers onder elkaar, aan hetzelfde doel om iedereen weer te kunnen laten fietsen.”

Welke rol vervul jij in het versterken van het netwerk?

“Met mijn ervaring probeer Doortrappen lokaal verder te brengen. Ik geef graag tips aan gemeenten en buurtsportcoaches hoe je een project goed kan opzetten. Daarbij geef ik handvatten om bijvoorbeeld het meekrijgen van artsen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten en het promoten van fietsgroepjes. In kleinere plaatsen is dit soms makkelijker omdat professionals elkaar kennen. Investeren in een netwerk kost een lange adem en als mensen stoppen moet je het wiel soms weer opnieuw uitvinden.”

Wat moet je volgens jou vooral niet doen als je ouderen wilt bereiken?

"Zeggen, je moet." Dat is echt not done. U moet dit, u moet dat. Dan ben je ze kwijt. Niks moet. Als mens kun je best adviezen geven, maar laat ze wel zelf bepalen.”

En wat moet je volgens jou juist wel doen?

“Mijn motto is: zorg goed voor jezelf. Ben je bijvoorbeeld kleiner geworden, heb je er dan over nagedacht om je zadel een centimeter lager te doen of een kleinere framemaat te kiezen. Ik heb zelf nu framemaat 49, niet meer 51. Dat deel ik ook. Bedenk ook dat we ons allemaal jonger voelen dan we zijn. Dan zeg ik: ze vinden ons allemaal eigenwijs, maar we voelen ons gewoon jong.”

Op de foto zien we jou in een kamer vol Doortrappen materiaal. Hoe is dit tot stand gekomen?

“Door de tijd heen heb ik een uitgebreide collectie verzameld via de provincies en de Fietsersbond. Op de foto zie je bijvoorbeeld de witte Doortrappen jassen en polo’s hangen uit Drenthe, Gelderland en Groningen. Daarnaast hangen de zwarte jassen en truien van de Fietsersbond met Doortrappen en daaronder folders uit verschillende plaatsen. Ook heb ik een algemene Doortrappen-banner en beachflag die ik overal mee naartoe kan nemen. Ik probeer altijd zoveel mogelijk mee te nemen. Toch fijn om ook even een helm of een fietsspiegel te kunnen laten zien.”

Cookie settings