Doortrappen Programmabureau en contact

Over ons

Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als VVN, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele anderen.

Fietslessen?! Ja leuk, die zou ik best kunnen geven. (Rosa, 82 jaar)

(Mede) door fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ouderen fietsen graag, en willen graag blijven fietsen, maar ze zijn ook kwetsbaar in het verkeer. Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert hen zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Het lokale netwerk rondom de oudere in elke gemeente helpt daarbij. 

"Jij weet hoe goed je fietst. Dat doe je tenslotte al zo lang je je kunt herinneren. Maar je wordt ook ouder dus vraag je je wel eens af hoe lang dat goed, veilig en plezierig gaat. Iedereen heeft tenslotte wel eens twijfel bij dat lastige bochtje, die drukke kruising of dat mulle bospad. Eén ding weet je zeker; van fietsen naar vrienden of familie, door bos of door de stad, zelf trappend of elektrisch, geniet je alleen als je zeker op je zadel zit. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Met een paar simpele maatregelen en oplossingen blijf je doen wat je altijd doet en trap je zeker, veilig en plezierig door. Meer weten? Zeker weten. Dit kun jij doen op doortrappen.nl." 

 

Na drie jaar ontwikkelen, activiteiten en testen in vier gemeenten en onderzoek onder de ouderen zelf is Doortrappen klaar om uit te worden gerold naar alle provincies en gemeenten in Nederland. Zo wordt in acht stappen de oudere onbewuste fietser (“ik wist niet dat ik onveilig fiets”) een bewuste ambassadeur van Doortrappen. De provincies, gemeenten en allerlei lokale personen rondom de oudere fietser zijn essentieel om deze bewustwording en gedragsverandering voor elkaar te krijgen.