Doortrappen op internationaal fietscongres Velo-city 2023 in Leipzig

May 27, 2023 738 keer bekeken

Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er steeds meer aandacht voor het creëren van een inclusief fietsbeleid voor jong, oud en kwetsbare groepen. Sonja Rijsbosch was namens Doortrappen aanwezig op Velo-city 2023 in Leipzig: een van de belangrijkste internationale fietsconferenties.

Sonja op Velo-city in Leipzig

Sonja stond op vrijdag 12 mei op de mainstage van Velo-city en deelde de kennis van vijf jaar Doortrappen met een volle zaal in haar sessie ‘Changing perspectives to build a vision’. Haar boodschap? Het is cruciaal om rekening te houden met de perspectieven en behoeften van kwetsbare doelgroepen in ons mobiliteitsbeleid! Het programma Doortrappen doet dit op een unieke en succesvolle manier. Hieraan liggen drie succesfactoren ten grondslag: 

  1. Fietsveiligheid, gezondheid, sport en plezier met elkaar verbinden;
  2. Doortrappen is van en door ons;
  3. Herkenbaarheid en veel herhaling.

De Doortrappen boodschap sloeg aan bij het publiek. Momenteel wordt de Doortrappen aanpak door verschillende internationale organisaties als ECF en OECD als best practice beschreven en verspreid in andere landen.

Meer fietsen en gedragsverandering

Ook was er op Velo-city veel te leren van buitenlandse initiatieven en campagnes rondom gedragsverandering. Twee interessante en leuke take-aways van deze inspirerende week die Sonja hier graag deelt zijn:

  • De aandacht voor ‘soft measures’ gericht op inclusiviteit is enorm toegenomen wereldwijd. Zo deelden meerdere organisaties hoe zij op creatieve manieren de stemmen van kwetsbare groepen laten horen. Bijvoorbeeld middels een ‘buurt safari’ met jonge kinderen, om hun mobiliteitsperspectief en behoeften beter in beeld te krijgen. Dat biedt ook inspiratie voor Doortrappen!
  • Al noemen wij onszelf soms een kikkerlandje, in de fietswereld is Nederland groter dan groots. Dit congres gaf ons veel besef-momenten dat onze fietscultuur uniek is en ons heel veel vrijheid, gemak, gezondheid, duurzaamheid en vooral geluk oplevert. Iets waar we trots op mogen zijn!
Cookie settings