Kwartaalcolumn Programmamanager: Discriminatie van mensen op leeftijd! Over seniorisme in de sport

May 30, 2024 422 keer bekeken

Elk kwartaal deelt onze programmamanager Juul van Rijn haar inzichten, ervaringen en visie op de toekomst van het programma Doortrappen. In deze editie heeft Juul het over discriminatie van serniore fietsers. Hoe gaat het programma dit tegen?

Wat is het imago van de seniore fietsers? De stereotypen liggen voor het oprapen: ze zijn langzaam, slechthorend, schrikken van onverwachte geluiden of bewegingen, hebben moeite met op- en afstappen en belemmeren het fietspad. 

Het zal je maar gebeuren dat iemand dat tegen jou zegt. Ik kan me voorstellen dat je dan boos of onzeker wordt. Als gevolg daarvan stap je minder prettig op de fiets, vermijd je bepaalde plekken of kies je eerder voor de auto of het openbaar vervoer. Dit is pure discriminatie en daar is zelfs een term voor, zo las ik onlangs: seniorisme. (SportKnowHowXL van 14 mei 2024). Ik citeer:

“In onze maatschappij die de nadruk legt op jeugdigheid en dynamiek, worden ouderen helaas maar al te vaak geconfronteerd met seniorisme, een vorm van discriminatie gebaseerd op leeftijd en het stereotyperen van ouderen. Deze stereotypering, vooroordelen en discriminatie op grond van leeftijd heeft negatieve gevolgen voor hun levenskwaliteit en mentale gezondheid. [...] Het is hoog tijd dat we deze problematiek onder de aandacht brengen en aanpakken.

[...] Dit kan leiden tot gevoelens van nutteloosheid en het idee dat ze niet meer volwaardig deel uitmaken van de maatschappij. Bovendien kan het leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een afname van de motivatie om actief deel te nemen aan het sociale leven. 

Dit speelt ook in de wereld van sport en bewegen

Met seniorisme daalt het respect voor de oudere sporters. Neem fietsen. Veel senioren houden van fietsen en willen dat zo lang mogelijk blijven doen. Maar als ze zich gediscrimineerd voelen, gaat de lol er wel van af en is er een kans dat ze stoppen. Dat is eeuwig zonde, want we leven in een vergrijzende samenleving: de komende twintig jaar komen er heel veel meer ouderen dan jongeren en dat verschil wordt steeds groter. Door te fietsen blijven zij langer fit, zowel fysiek als mentaal.

Met Doortrappen gaan we seniorisme tegen: we leggen immers nadruk op samenkomen, samen fietsen en genieten. In een vertrouwde omgeving gaan we in gesprek met hen over veilig fietsen en hoe je dat het beste kunt doen. Zo merkte een bezoeker aan een Doortrappen-event in Nieuwegein op: 

“Vanmorgen in Nieuwegein bij een Doortrappen-event geweest; geweldig leuke en informatieve ochtend, enthousiaste experts én fietsers. Onder indruk van de mate van betrokkenheid van de aanwezigen.” (Maarten Mastop, BOVAG)

En zo is het maar net. Dit staat voor de sfeer en het DNA van Doortrappen dat in zo’n 260 gemeenten in het land door zo veel professionals en vrijwilligers wordt neergezet. 

En wat is er veel te doen deze lente: van driewielfietsontdekdagen in Putten of Harlingen,  de eerste DoortrapRoute in Zeeland, een bijeenkomst over fietsvalpreventie, demo-ochtend bij Bike Totaal of de Fietsvierdaagse in Amstelveen. Doortrappen leeft! Kijk vooral even op doortrappen.nl of bij informatie in je eigen gemeente.

Bijzondere aandacht vraag ik voor de Nationale Beweegweek voor Ouderen (zie www.ouderenfonds.nl). Op het moment dat je deze nieuwsbrief leest is deze week al (bijna) voorbij. Jammer, maar volgend jaar nieuwe kansen om jouw Doortrappen Activiteiten te laten samenvallen met deze week. 

Het programma Doortrappen heeft respect en bewondering voor alle (oudere) fietsers - we houden zelfs een beetje van hen- en helpen graag om hun veiligheid te vergroten. 

Help je mee?

Juul

Cookie settings