Landelijk veel belangstelling voor fietshelmenacties: in Gelderland drie keer 3000 helmen verkocht

May 30, 2024 420 keer bekeken

Rondom de datum van 10 april - dag van de Fietshelm- was er in een aantal Doortrappen-provincies een interessante actie: bij aankoop van een fietshelm bij aangesloten fietsenmakers kreeg de klant een flinke korting. In Gelderland was de actie zo succesvol dat het werd verlengd.

Ook in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Utrecht en Limburg was er veel belangstelling. In dit artikel ligt Amete van den Berg van de Gelderse Doortrappen-organisatie toe hoe hun actie verliep. Een fietshelmkortingsactie, interventies met uitleg van fietsdocenten en haast 9.000 verkochte fietshelmen in het straatbeeld, dragen bij aan de provinciale doelstelling om het aantal ernstige verkeersslachtoffers in provincie Gelderland te verminderen.

In het najaar van 2023 organiseerde provincie Gelderland voor het eerst een fietshelmkortingsactie. En met succes! Door de positieve reacties en de 2.700 verkochte fietshelmen, smaakte dit naar meer. Daarom lanceerde provincie Gelderland op 10 april 2024, op de dag van de Fietshelm, een nieuw aanbod. Consumenten kunnen met 25 euro korting een fietshelm aanschaffen bij 189 fietsenwinkels. Deelnemende fietsenhandelaren krijgen een kleine administratievergoeding.

9.000 Gelderse fietsers met een fietshelm

Dankzij landelijke aandacht voor de fietshelm en de inspanning van lokale partners werden in de eerste drie weken van de kortingsactie 3.000 helmen verkocht. Vervolgens heeft de provincie Gelderland budget beschikbaar gesteld voor nog eens 3.000 fietshelmen. Dit maakt dat, met beide acties, in totaal 9.000 fietsers een fietshelm hebben aangeschaft.

De provincie Gelderland is erg blij met het succes, uitgevoerd onder de vlag van het programma Doortrappen. Het dragen van een fietshelm verlaagt de kans op hersen- en hoofdletsel aanzienlijk bij een val of botsing. Daarmee draagt de fietshelm bij aan het doel om het aantal ernstige verkeersslachtoffers te verminderen. De kortingsactie stimuleert daarmee ook oudere fietsers om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen. Wat helpt om langer gezond, sociaal en zelfredzaam te zijn.

Blijvende aandacht voor het stimuleren van de fietshelm

In Gelderland is afgesproken dat fietsdocenten bij interventies blijvend aandacht schenken aan de fietshelm. Zo hebben fietsdocenten van de Fietsersbond die in Gelderland actief zijn, altijd een setje van vier helmen (verschillende maten en kleuren) bij zich. 

Dit is een verkort artikel van het nieuwsbericht van de provincie Gelderland. Door: Amete van den Berg.

 

Cookie settings