Interventie uitgelicht: De Fietscheck

June 26, 2024 166 keer bekeken

Het programma Doortrappen draait op interventies en communicatie. Interventies zijn alle activiteiten die tot gedragsverandering leiden bij de seniore fietser. De kracht van interventies is herhaling. Vandaar dat we de komende tijd een aantal van deze interventies nogmaals onder de aandacht brengen.

De zomer. Een heerlijke tijd om eropuit te trekken met de fiets. Of het nu een korte afstand is, een langere fietstocht in de regio of een fietsvakantie in het buitenland. Men zegt wel eens: goed gereedschap is het halve werk. In dit geval is het gereedschap de fiets.

De juiste fiets op maat
Veilig fietsen begint bij het aanschaffen van een fiets die past bij de fietser.
Vaak wordt een nieuwe fiets geheel gecheckt en op persoon afgesteld door de fietsenmaker, zodra de fiets wordt opgehaald. Het is belangrijk voor de veiligheid om deze check na verloop van tijd regelmatig zelf uit te voeren.

Draaiboek    
Op de website stellen wij een draaiboek ter beschikking dat kan dienen als handreiking en inspiratiedocument.
Dit draaiboek bevat praktische informatie over het voorbereiden en uitvoeren van de interventie Fietscheck. Het doel is namelijk de senioren te informeren over alle veiligheidsaspecten van de fiets en om eventueel kleine aanpassingen aan de fiets te doen.

Tijdens of voor een andere activiteit
De fietscheck is goed te combineren met andere interventies en Doortrappen activiteiten. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een fietsparcour. Een goeie tip die je in het draaiboek kunt vinden is dat je de deelnemers na de check en eventuele aanpassingen even een rondje kunt laten fietsen om te ervaren hoe het voelt. Als de fietscheck wordt gecombineerd met de interventie fietsvaardigheidsparcours dan is dat helemaal een mooie kans om te ervaren of de fiets goed is afgesteld.

Meer info
Benieuwd naar nog meer tips over het organiseren van een fietscheck? Download het draaiboek hier!
In de volgende nieuwsbrief wordt weer een andere interventie uitgelicht.      

Cookie settings