Nationaal Fietscongres: niet te missen en nieuwe inzichten

26-06-2024 361 keer bekeken

Met de merkbekendheid van Doortrappen binnen het netwerk van fietsprofessionals zit het wel goed, zo merkten wij. Het merendeel van de mensen die wij spraken op het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni in Den Haag geeft aan dat zij Doortrappen kennen en er ook vaak mee werken.

Tegelijk is dit een bevestiging dat het jaarlijkse fietscongres een must is om in korte tijd veel mensen te spreken met wie je samenwerkt. Dus we praatten, uitwisselden en informeerden wat af. Anderhalve dag lang. Wat staken wij op?

Het pre-congres, de middag voorafgaand aan het ‘grote’ congres was een mooie combinatie van interessante fietstochten door de gaststad, begeleid door een deskundige en met onderweg ruimte om bij te praten met de medefietsers. In een paar uur reden wij langs fiets-hoogtepunten door vier aaneengesloten gemeenten: Den Haag, Leidschendam, Voorburg en Rijswijk. 

De rode draad in de sessies die wij bezochten op 6 juni was inclusie. Heb je een speciale aanpak of kennis nodig als je fietsen wilt stimuleren onder mensen met autisme, voor migranten en / of winkelend publiek in een autoluw centrum? In dit artikel delen wij onze inzichten met jullie.

“Als iedereen zich nu eens aan de verkeersregels hield”

Mensen met autisme zijn extra gevoelig voor prikkels, voor onrust en een wirwar in het verkeer. Daan van der Burgh (Projectmedewerker Vrijwilligers.bij de Fietsersbond) deed onderzoek naar de fietservaringen van mensen met autisme. Hij is zelf ervaringsdeskundige. Op zijn oproep hebben 188 mensen gereageerd en een vragenlijst ingevuld. Daar komen handige inzichten uit. Wat blijkt: fietsers die een diagnose autisme hebben en zich in het verkeer begeven hebben:

  • meer behoefte aan een rustige omgeving om te ontspannen
  • fietsen liever alleen
  • vinden het vervelend als mede-verkeersdeelnemers dichtbij komen 
  • hebben soms moeite met oversteken. Autisten mijden een drukke oversteek, als het te druk of zij te moe zijn aan het einde van de dag. 

“Niets staat fietsen meer in de weg”

Tijdens een ‘walkshop’ (workshop buiten al wandelen over het Malieveld) vertelden twee Zwollenaren Gooitske Zijlstra en Arjan Broer over het project ‘Fietsen geeft Vrijheid’, waarbij vrijwilligers in samenwerking met Travers Welzijn in Zwolse achterstandswijken fietsles geven. Tijdens de walkshop werd enthousiast verteld -en gedemonstreerd- over de deelnemers, de fietsen en de resultaten – die zonder meer positief zijn. “Tijdens de cursus verzorgen wij de fietsen. Na afronding van de lessen kunnen deelnemers vanuit het programma gratis een opgeknapte ‘weesfiets’ krijgen.” Daarmee staat niets het fietsen meer in de weg.

Fietsen voor mensen met een beperking

Hoe zorg je dat de openbare ruimte inclusief en toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking, hoe divers deze groep ook is. Volgens een VN-verdrag zijn we zelfs verplicht de afspraken na te komen. Onderzoekster Robin Rauws van Mulier Instituut deed kwalitatief onderzoek onder een diverse groep van fietsers met een beperking en kwam tot de volgende aanbevelingen: 

  • graag duidelijke verkeersborden
  • faciliteer fietsgroepen met gelijkgestemden
  • graag ruimdenkender bij regelingen
  • hoog contrast op de weg + verlichting
  • goede vlakke fietspaden
  • graag landelijk erkend ontheffingsbewijs!
  • betrek de doelgroep bij Ruimtelijke Ontwikkeling

Spreker Daan van der Burgh uit dezelfde sessie vult aan: “Mensen met beperking hebben een vol leven, je moet wat extra moeite doen om hen te bereiken!”.

Dus: werk aan de winkel, ook voor het Doortrappen-team en ons netwerk in het land. 

Cookie-instellingen