Piet: “Het is voor mij een genot om op de fiets te stappen”

February 16, 2023
1686 keer bekeken

Voor Piet (78) uit Ouderkerk aan de Amstel is fietsen een dagelijkse bezigheid en een vorm van verlichting. Door zijn rugklachten kan hij niet goed meer lopen, maar fietsen gaat nog prima. En dat doet hij dan ook elke dag met plezier. Hij vertelde ons over zijn fietservaringen.

Piet gebruikt eigenlijk overal de fiets voor: boodschappen, bezoekjes aan vrienden en familie in de omgeving en recreatieve tochten van 10 tot 30 kilometer. In zijn schuur staan een ‘gewone’ fiets (met acht versnellingen) en een racefiets. Hoe hij is begonnen met fietsen? Piet pakte altijd al de gewone fiets voor ritten van en naar zijn werk. Op zijn 32ste wilde hij zijn fietscollectie uitbreiden en schafte hij een racefiets aan om langere tochten te maken. “Toen raakte ik echt verslingerd aan het fietsen”, vertelt hij. “Het is voor mij een genot om op de fiets te stappen. Ik hou zo mijn conditie op peil en ik geniet van de natuur.”

De allermooiste fietstochten die Piet tot nu toe maakte liepen door gebieden als de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de heuvels bij Nijmegen. Eén tocht springt eruit: een ronde om het IJsselmeer in een dag (een route van 320 kilometer). Indrukwekkend, vinden wij van Doortrappen. De meest recente mooie fietsherinnering van Piet is de fietstocht die hij voor zijn 76ste verjaardag maakte, samen met zijn zoons en schoondochter. De liefde voor het fietsen is namelijk niet alleen bij Piet gebleven: ook zijn zoons kunnen niet meer zonder.

Natuurlijk loopt niet altijd alles op rolletjes. Piet is zelfs een keer over de kop gevlogen met zijn fiets: “Ik fietste in een groep en iemand viel. Ik kon nog net op tijd remmen, maar wel zo hard dat ik over mijn stuur vloog. Het bijzondere was: ik maakte een koprol en zo stond ik zonder mankementen weer rechtop. Ook mijn fiets kwam er goed vanaf. Daar heb ik echt geluk mee gehad! Op een andere tocht sloeg ik ook over de kop, alleen brak ik toen mijn sleutelbeen. Dankzij mijn helm (die flink beschadigd was) had ik gelukkig geen hoofdletsel.”

Ondanks de tegenslagen die soms voorkomen, hangt Piet zijn fiets(en) zeker nog niet aan de haak. Om veilig te blijven draagt hij een helm en houdt hij rekening met het verkeer. Zijn belangrijkste fietstip voor anderen? “Fietsen hoeft niet altijd prestatiegericht te zijn. Al maak je maar een korte fietstocht: kijk om je heen en geniet van het landschap en de wind door je haren. Zo neem ik vaak mijn camera mee om mooie beelden in de natuur vast te leggen.”

Een van Piets zoons was zo onder de indruk van zijn fietsprestaties en -ervaringen, dat hij zijn vader nomineerde voor de Beste Doortrapper. In november vorig jaar werd Piet dan ook benoemd tot Beste Doortrapper 2022 van Ouder-Amstel!

 

 

Images

X (voorheen Twitter)

Cookie settings