De Fietsende Fysio: ‘Ik vind het belangrijk om het goede voorbeeld te geven.’

Michelle Fransen is vijf jaar geleden als zelfstandige gestart onder de naam Fietsende Fysio. In deze periode heeft zij maar liefst 12.941 km gefietst. Werkzaam in Schiedam en Vlaardingen fietst deze fysiotherapeut, gespecialiseerd in ouderen, door weer en wind naar haar patiënten.

Waarom de fietsende fysio en niet de lopende fysio?

"Lopen is een hele goede manier van bewegen. Dit doe ik dan ook regelmatig met mijn patiënten. Het is alleen minder efficiënt als ik meerdere afspraken op een dag heb binnen Vlaardingen en Schiedam. Dan is de afstand net te groot. Om als fysiotherapeut meerdere patiënten op een dag te bereiken is het sneller en efficiënter om dat op de fiets te doen. Ik kan mijn fiets overal makkelijk neerzetten. 

Ik houd zelf ook heel erg van fietsen. Ik vind het gezond en heerlijk om in de buitenlucht te bewegen. Als fysiotherapeut vind ik het heel belangrijk om het goede voorbeeld te geven als het gaat om bewegen."

Waarom begeleid je ouderen aan huis?

“Ik heb in het verleden in een particuliere praktijk gewerkt. Tijdens mijn werk daar merkte ik dat ik veel affiniteit had met senioren en graag met deze doelgroep wilde werken. Ik had gewoon een natuurlijke klik. Ik heb er vervolgens voor gekozen om de master geriatrie te gaan volgen om me te specialiseren in het behandelen en begeleiden van senioren.

De meerwaarde van aan huis behandelen zag ik al snel. In de eigen omgeving kun je vaak meer betekenen dan in een praktijk. Juist in de eigen omgeving zie je zoveel meer. Mensen zijn meer zichzelf en je kunt de inrichting en bewegingsruimte zien die mensen daadwerkelijk hebben. Samenwerken met mijn patiënt en de omgeving is echt cruciaal.” 

Is het gebruik van de fiets ook een belangrijk onderdeel van de therapie?

De meeste patiënten krijgt Michelle doorverwezen via de huisarts of de geriater met een specifieke hulpvraag rondom beweging. Niet altijd is het een vraag gerelateerd aan het weer willen en kunnen fietsen.

“Ik ben gespecialiseerd in het coach2move principe. Dit betekent dat onderdeel van mijn begeleiding is dat dat ik probeer te achterhalen wat de reden kan zijn waarvoor iemand in beweging komt. Ik vraag dan bijvoorbeeld wat men vroeger leuk vond om te doen om in beweging te blijven. Als iemand dan fietsen noemt dan zou dit een doel kunnen zijn om naartoe te werken. Ik breng vervolgens in kaart of en op welke gebieden deze persoon kwetsbaar is en wat de mogelijkheden zijn. 

Ik zou zeker meer ouderen aan het fietsen willen krijgen. Als fietsen op een tweewieler niet meer gaat dan is een scootmobiel vaak een vervolgstap. Terwijl een driewieler ook een optie zou kunnen zijn waardoor mensen veilig kunnen blijven fietsen en dus bewegen.”

Wat is jouw visie voor ouderen?

“Dat ouderen veilig thuis kunnen blijven wonen en gelukkig door het leven kunnen. Dat gun ik de mensen heel erg. Naast bewegen vind ik zelfstandigheid en het sociale aspect erg belangrijk.

Iedere keer ben ik er weer trots op dat mensen na mijn begeleiding iets kunnen, waarvan ze niet dachten het nog te kunnen. Zoals bijvoorbeeld zelf een visje halen bij de visboer of  zelfstandig de kleinkinderen kunnen bezoeken.”

Wat zou je willen doen met Doortrappen?

“Buiten zijn zorgt ervoor dat mensen lekker in hun vel zitten. Zelf zou ik dan ook heel graag samen met andere professionals met Doortrappen aan de slag willen in Schiedam en Vlaardingen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om met senioren die graag willen fietsen een fietsgroepje te starten. Valpreventie is ook iets waar ik nu al actief mee bezig ben. Dat zou ik graag willen aanbieden in de gemeenten, mogelijk in combinatie met fietsveiligheid.”

Contact met Michelle?

Zou je in contact willen komen met Michelle, dan kun je haar bereiken via michelle@fietsendefysio.nl of via 06 38 12 04 59.

Neem ook eens een kijkje op haar website www.fietsendefysio.nl

 

 

 

Images

X (voorheen Twitter)

Cookie settings